Wat is een stamboomhond?

Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer.
De raad van beheer registreert alle stamboomhonden in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en geven de enige internationaal erkende stambomen uit, ook wij vragen deze stambomen aan voor onze pups.

Hoe gaat nu zo'n stamboom procedure in zn werk? En wat moet de fokker er allemaal voor doen ?
Als een teckelfokker besluit om een nestje te fokken met stambomen, stuurt hij of zij een dekaangifte in met als doel stambomen af te geven door de raad van beheer van het te verwachte nestje (voorcontrole) vervolgens controleert de raad of de volgende zaken kloppen:


1) Heeft het teefje al meer dan het maximale toegestane aantal van 5 nestjes gehad in haar hele leven, dan worden er nooit geen stambomen meer afgegeven voor haar pups.
2) Er moet minimaal 12 maanden tussen de geboortes van ieder nestje zitten vd teef, is dat korter, dan geen stambomen, het is zelfs strafbaar! leeftijd vh teefje moet minimaal 16 mnd oud zijn voor het eerste nestje.
3) Zijn de vader en moederhond geen directe familie van elkaar? vader x dochter of broer x zus of opa x kleindochter enz... is dat wel zo, dan worden er ook geen stambomen voor de pups afgegeven.
4) beide ouderdieren behoren een dna profiel te hebben en bekend te zijn bij de raad v beheer, (databank) zodat de chipper na de controle van het nestje mondwangslijmvlies bij IEDER pupje kan afnemen en zo kan de raad controleren of alle pups daadwerkelijk van de opgegeven vader en moeder combinatie zijn.
5) Als er stambomen voor een nestje gevraagd worden dan moeten ALLE pups een chip krijgen plus ALLE pups krijgen een mondwangslijmvlies check! het is dus niet mogelijk om voor een paar pups wel stambomen aan te vragen en voor een aantal pups geen stambomen, uit hetzelfde nestje, het is of ALLES, of NIETS, anders geen stambomen! dit zijn hele belangrijke hoofdpunten en dan met name voor het welzijn van de moederhond.


Als je dus een pupje met stamboom koopt weet je dat er aan deze voorwaarden zijn voldaan! er zijn ook fokkers die tussendoor een nestje fokken zonder stamboom, dit houdt in dat de controle op het aantal nestjes wat een teefje moet voortbrengen compleet weg is en misschien heeft ze al 6 of 8 nestjes gehad. Dus koop altijd met stamboom, een stamboom is zoveel meer dan alleen een afstammingsbewijs, het is een garantiecheck op het welzijn van moederhond, die 12 maanden tussen 2 nestjes heeft de moederhond echt wel nodig om bij te kunnen komen en te kunnen herstellen.


Ook laten veel standaard ruwhaar fokkers beide ouderdieren middels een dna test onderzoeken of ze vrij zijn, drager of lijder zijn van de erfelijke oogziekte crd pra, als een fokker dit niet heeft gedaan, vraag ernaar waarom niet.
Een officiële Ecvo oogtest voor beide ouderdieren is maar 1 jaar geldig. Wij testen onze hondjes precies als de loopsheid begint voor een te verwachte dekking, zo weten wij altijd zeker dat er een actuele status van de conditie van de ogen is van ons fokteefje, wij gokken niet en nemen daarom geen enkel risico.

Deel deze pagina