Rasomschrijving:

Nieuwsgierig, levendig, charmant en dapper. De Teckel wordt ook eigenwijs genoemd. Misschien is 'veel eigen initiatief' een betere bewoording. Deze komische clown houdt van spelen en heeft een geweldig gevoel voor humor. Het is een grote hond in een kleine verpakking en is trouw, zelfs erg gehecht aan zijn familie. Ook is de gemiddelde Teckel ervan overtuigd dat hij/zij het recht heeft verworven onder de dekens te mogen slapen.  

Teckels trekken toegewijde volgelingen die nooit een ander ras zullen overwegen. Teckels worden vaak 'gehouden' in paren. Dat vinden ze zelf veelal meer dan prima, omdat ze soortgenoten lijken te herkennen en zelfs het samenzijn met andere teckels prefereren.    
Ze kunnen meestal goed met andere huisdieren overweg, hoewel ze wel jaloers kunnen zijn wanneer ze aandacht willen. Dit en ander ongewenst gedrag dient wel resoluut geremd worden, zodat het niet tot slechte gewoontes lijdt.

De Teckel is een geweldige huishond, maar verdient wel zijn dagelijkse wandelingen. Vanzelfsprekend ook genoeg gezelschap. Eenzaamheid kan leiden tot overmatig blaffen en ander probleemgedrag. Teckels zijn zeer aanhankelijk en trouw naar de baas en sommigen stellen het niet altijd op prijs dat wildvreemden ze zo maar gelijk kunnen aaien, ze kijken de zogenaamde kat eerst uit de boom. De Teckel is ook een uitzondering op veel andere rassen met het bewust maken van oogcontact. Door het slimme karakter en het maken van oogcontact is het makkelijk snel een hechte band met de Teckel te krijgen. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het beoefenen van gehoorzaamheidcursussen en andere hondensporten. Met de Teckel zijn tal van sporten te beoefenen, ze werken graag voor hun baas. Toch is het van belang om consequent te zijn, het zijn kleine clowntjes, hebben een groot gevoel voor humor en proberen hun wil door te drijven. Teckels zijn altijd nadrukkelijk aanwezig.

Ook typerend bij veel Teckels is het blaffen als mensen naderen of binnenkomen. Teckels kunnen zich als heuse alerte waakhonden opstellen. Hun huis en tuin is hun terrein, maar vaak ook de routes die ze wandelen wordt als van hen gezien. Maar ook dit gedrag kan geremd en gestuurd worden. Vooraf moeten baasjes bepalen of ze dit al dan niet wenselijk vinden.  

Het is belangrijk uw Teckel te leren om respect te hebben voor wat het baasje wil. Een hond die respecteert je zal doen wat je zegt en zal stoppen met wat hij doet wanneer je hem "nee" zegt. 

Van oorsprong werd de Teckel gefokt voor het jagen onder de grond op vossen en dassen. Veel Teckels willen de benen nog wel eens nemen als ze niet aangelijnd lopen (bijvoorbeeld in het bos) en komen lange tijd later pas terug. Niet altijd is dit het geval, maar u moet er rekening mee houden. Ook tegenwoordig wordt er nog met de Teckel gejaagd of ingezet voor nazoekingen op aangeschoten of aangereden wild. 

De Teckel is een uitstekende gezelschaphond en zal zich binnenshuis anders gedragen dan buitenshuis. Het zijn ontzettende kroelkonten die graag aandacht hebben en altijd in zijn voor een spelletje met de baas. Op schoot zitten doen ze dan ook graag. En menige Teckel die zichzelf onderdekt met een dekentje. 
En door het handzame formaat makkelijk overal mee naar toe te nemen, in de auto, en op de fiets.

Teckels kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Bekend is wel dat de rug een zwak punt is. Gezegd wordt dat dit het lange lichaam komt, maar helemaal juist is dit niet, in verhouding tot een "normale" hond heeft een Teckel een lange rug, maar door de korte pootjes lijkt deze natuurlijk langer. De verdwerging van de teckels heeft er toe geleid dat de tussenwervelschijven in de rug veel sneller slijten, dus hoe lager op de pootjes gefokt, hoe groter de kans op rughernia. Maar voorzichtigheid is gewenst, geen trappen lopen en niet op en af de bank e.d. laten springen. Vanzelfsprekend is overgewicht ook niet goed. 
Met andere huisdieren kan de Teckel ook goed overweg. Is er al een grotere hond in huis, vaak zal de Teckel dan de baas zijn. Met poezen, cavia's, konijnen e.d. worden geaccepteerd zo lang de Teckel van jongs af aan er mee opgevoed wordt. 
  
In het algemeen over de karakters van de verschillende (haar)variëteiten;
Miniatuur (Dwerg en Kaninchen) Teckels zijn actiever dan de grotere standaard teckels.

Ruwharige teckels zijn over het algemeen de meest energieke, meest ondeugende en de meest volhardende soort (waarschijnlijk als gevolg van hun Terriër erfgoed). 

Langharige Teckels hebben de neiging om de rustigste en liefste van aard (waarschijnlijk als gevolg van hun spaniel erfgoed) te zijn. 

Kortharige Teckels zijn het meest geneigd om zich meer dan gemiddeld te hechten aan één persoon en zijn vaak meer afstandelijk tegenover vreemden.  

Als je een hond zoekt die ...

Voorkomt in een verscheidenheid aan maten, jassen en kleuren

Komisch en onderhoudend is

Loyaal is aan zijn familie 

Ook genoegen neemt met iets minder lichaamsbeweging

Een scherpe waakhond kan zijn


Goed is met andere huisdieren, vooral andere Teckels!


Meestal een hoge leeftrijd bereikt


.................... kan een Teckel uitermate geschikt zijn voor u 

Maar de kans op de potientiele problemen is wel nog wat te minimaliseren door kiezen van de juiste fokker en de juiste pup. Of natuurlijk door het kiezen voor een volwassen hond.

Denk niet met een Teckel een "schoothondje" in huis te halen, een Teckel is grote hond in een klein lichaam, gespierd, vol uithoudingsvermogen, zelfstandig en een opvallend karakter. 

Deel deze pagina